Kérdés:
Hogyan lehet nedves időben szárítani a ruhákat?
Jasper
2012-01-25 02:23:09 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Hogyan lehet gyorsan szárítani a ruhákat nedves időben?

(Óvatosan) tűz mellett?
Hat válaszokat:
Dangeranger
2012-01-28 02:05:41 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Páratartalom

A ruházat szárazon tartása normális időben nehézkes lehet, de a magas páratartalom vagy a csapadékos területek ezt még megnehezítik.

Ez azért van, mert a páratartalom valóban „ relatív ” mérték, és azt a vízgőzmennyiséget jelenti, amelyet a levegő az adott hőmérsékleten meg tud tartani a kondenzáció előtt.

A páralecsapódás az égen esőként, a föld közelében ködként fordulhat elő, vagy a sátrában, ha vízcseppek tapadnak befelé. A víz a ruháiba is belekapaszkodhat, ha a sátor belsejében lóg, amikor a relatív páratartalom megközelíti a " harmatpontot"

Harmatpont

A harmatpont az a hőmérséklet, amelyre az adott párás levegő-parcellát állandó légköri nyomáson kell lehűteni, hogy a vízgőz folyékony vízzé kondenzálódjon. A sűrített vizet harmatnak nevezzük, amikor szilárd felületen képződik. A harmatpont telítettségi hőmérséklet.

Ez azért fontos, mert ha szabadban próbálja megszárítani a ruháit, és a harmatpont közelében van a hőmérséklet és a páratartalom, akkor a ruhája nem szárad ki, ha valójában nedvesebbek is lehetnek!

Sokan látták ezt, amikor korán felkelnek túrázni, és az ösvény mentén magas fűbe tapad a víz, pedig nem volt eső erős >.

Akkor hogyan szárítsam meg a ruháimat?


A harmatpont szép tulajdonsága, hogy teljesen függ a levegő hőmérsékletétől. Ahogy a levegő hőmérséklete emelkedik, úgy nő a benne lévő vízmennyiség is.

A levegő hőmérsékletének legegyszerűbb módja a test használata, ez állandó 98-99 fok, és mindig van veled.

Tehát emberi ruhavonal vagyok?


Nem pontosan. Valószínűleg egy hosszú utazáson hozott magával hálózsákot, és abban a hálózsákban valamikor a teste legyen. A hálózsák levegője magasabb lesz, mint a környezeti hőmérséklet, és egyik napról a másikra a ruhája kiszárad.

Az alábbiakban bemutatjuk a hálózsákos ruhaszárító alapvető utasításait.

 1. Kezdje egy viszonylag száraz hálózsák használatával.
 2. Viseljen könnyű poliészter vagy más szintetikus szövet alapréteg, amelynek nagyon könnyűnek kell lennie.
  • Ezek elvezetik a nedvességet és az izzadságot a testétől.
 3. Szálljon be a hálózsákjába, és ruháját (szárazra fonva) tegye a lába és a törzs tetejére.
  • Kösse össze a zoknit, és helyezze a nyakába
 4. Húzza össze a hálózsákot, és próbáljon elaludni. Az éjszaka folyamán helyezze át a ruhákat a testén.
 5. Miután a ruhák megszáradtak, tegye a lábához.
  • Elég gyorsan száradnak, általában 3-4 órán belül.
 6. Adjon hozzá még egy réteg nedves ruhát, ha van ilyen.
 7. Ismételje meg a 3-5. lépéseket

Javaslatok a ruhák szárazon tartásához.


 1. Tartson egy könnyű, vízálló táskát, ahová utazás közben beteheti a száraz ruháját.
  • Vannak vízálló légáteresztő anyagok. táskák, amelyek szorosan összecsomagolva kiválóan működnek.
 2. Ha napsütéses száraz napja van, túrázzon a hátizsákjához kötött ruhákkal.
 3. Ha sok ember van veled a sátorban (2-3), próbálj szárító zsinórt készíteni a sátor belsejében. enyhén, hogy lehetővé tegye a levegő áramlását.
 4. Ha alacsonyabb a hőmérséklet (50 ° F), de magas a páratartalom, túrázás közben helyezzen ruhákat a nyakára vagy a törzsére.
  • Így részben vagy teljesen megszáradhatnak a nap folyamán.

Egyéb javaslatok

 • A csizmák nedvesen nehezen száradnak.
  • Vannak, akik mini szintetikus törülközőket tesznek bele, hogy felszívjanak egy kis vizet, majd éjszakára is bedugják őket a hálózsákba.
 • Nyissa ki a cipzárt a lábánál fogva (ha van), hogy a nedves, meleg levegő távozhasson.
  • Ez a hálózsák szárítóját is megtartja, és emiatt melegebb.
 • A ruhákat rá is teheti a hálózsák tetejére, de tapasztalataim szerint ez kevésbé hatékony.
 • Valószínűleg némi páralecsapódás lesz a hálózsák reggel.
  • Ügyeljen arra, hogy ezt törölközővel szárítsa meg, mielőtt a tetőre jutna, amikor újracsomagolja a táskát.

Extra olvasmány a tárgy ...

Sok szerencsét odakinn!

Szép válasz ... Körülbelül 3 óra múlva meglesz a +1-em, amikor visszakapom a szavazataimat.
Noam Gal
2012-01-25 02:37:51 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ha szintetikus hálózsákja van, túraruháját leteheti a táskába, a lábak közelébe, amikor alszik. A testmelege segít kiszáradni. Ne feledje azonban, hogy reggelre nem lesznek teljesen szárazak, de továbbra is kissé nedvesek.
Mégis jobbak, mint teljesen nedvesek.
És ne használja ezt a módszert egy pehelyzsákkal.

És nagyon fontos, ne vigyél pamut ruhákat, mert azok SOHA nem száradnak meg.
Még ha reggel nedves is a ruhája, legalább egy kicsit melegebb lesz, mintha a hálózsákja előtt hagyta volna őket. A nedves ruháimat is néha a hálózsákom és a matracom közé tettem ugyanezen okból.
Úgy gondolom, hogy ezek az információk nagyon hasznosak, de nem felelnek meg a kérdésben szereplő "gyors módok" minősítésnek.
Timothy Strimple
2012-01-25 03:15:23 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Attól függően, hogy mennyi nedvességről beszél, az is segíthet, hogy egyes ruhákat mikroszálas törülközővel összecsomagoljon és összecsavarja. A törülköző kihúzza a nedvesség egy részét a ruházatból és magában. Ez nem szárítja a ruhákat, de jelentősen csökkentheti a ruhák vízmennyiségét.

Ezzel a technikával főként a fiam pamut zoknit szárítom (igen, tudom, hogy a pamut gonosz! De nehezebb igazolni a túrázó zoknit, hogy valaki néhány hónap múlva kinövi). Áztatottaktól nedvesig tart, és mindenképpen több vizet juttat ki, mint egyszerűen egyedül csavarni őket.

Shawn
2012-01-27 06:03:21 UTC
view on stackexchange narkive permalink

A nedves ruhák viselése elősegítheti a gyorsabb szárítást, bár ez természetesen csak bizonyos esetekben hajtható végre. forróak és napsütésben vannak, mindkét oldalon melegítik a ruhadarabot. Sokat kell mozgatnia a ruhákat, hogy a különböző részeit napsugárzás érje. A szikla is gyorsan elveszíti hőjét, így haladjon szikláról sziklára, hogy összes hőjét összegyűjtse ruhájában.

+1 A testhő nagyon jól szárítja a ruhákat. Mit kezdjek a nedves ruháimmal? - viseld őket. Az egyetlen hátrány, hogy ízületi gyulladást kapsz, de hé, aki örökké él: D
Björn Roberg
2012-08-08 18:12:37 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ha "ruhák" alatt inkluzív zoknit és más kisebb ruházatot értesz; az egyik módszer az, ha ezeket a kisebb tárgyakat az öv és a nadrág közé rögzítjük, és beleragasztjuk az ágyékhoz közel. Ha alapréteget használ, akkor azt javaslom, hogy szerezze be a ruházatot az alapréteg és a nadrág közé, mert különben csak felszívja az izzadságot. Az ágyék valóban forró pont a karnyílásokkal együtt, így a karos gödrök jó hely nedves holmik felakasztására is, de nehezebb jó módon rögzíteni. (A bőr felszínéhez közeli helyeken sok ér van, ezért jó szárítási helyek.)

Loduwijk
2017-11-28 00:36:31 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Tűz . Ahogy Kevin megjegyzése mondta: óvatosan . Meglep, hogy eddig ez volt az egyetlen említés a tűzről.

Használja ki a "csak ruhát szárítsa meg a testét"

A többi válasz legalább órákat vesz igénybe, néha napok ra, és ez általában azt feltételezi, hogy a testhőjét egyáltalán felhasználhatja erőforrásként, szemben azzal, hogy önmagát is fel kell melegítenie. Saját tapasztalatom szerint, ha a ruháim elég nedvesek, és szárazabbra vágyom, akkor nem akarok testhőt megosztani.

Tehát a tűz egyszerre gyorsabb és sokoldalúbb a ruhák melegedésére, így ha a körülmények elég rosszak, csak tüzet kell tenni.

Részletek

Amikor melegedni és szárazra akarok menni, kis tüzet rakok. Elég kicsi ahhoz, hogy egy nagyra ne lobbanhasson, ha egy ideig figyelmen kívül hagyom, hogy munka közben otthagyhassam, és szükség szerint folyamatosan visszatérhessek hozzá; elég kicsi ahhoz is, hogy nagyon közel tudok érni hozzá. Elég nagy ahhoz, hogy bármi, amit néhány centiméteres távolságon belül néhány másodpercnél tovább tartanak, forróvá váljon.

Valószínűleg kitalálhatja, hogy a ruhák felakasztása a tűz tetejére általában nem jó ötlet, mivel füstöt kap, és vizet is csöpög a tűzbe.

Testen

Néhány más válaszhoz hasonlóan gyakran szárítom a ruháimat a testemen, de a tűz a száradó, nem a testem. Valójában a ruhák felmelegítése után, miközben a testemen vannak, a meleg víz engem is melegebbé tesz, és jó érzés. Figyelem !!! Nagyon, nagyon óvatosnak kell lennie ennek során. Ha túl sokáig tartózkodik a tűz közelében, vagy egyáltalán túl közel kerül, akkor nyilván rossz dolgok történnek : a ruházat típusától függően , megolvadhat, megéghet, vagy megolvadhat és megéghet egyaránt . Tartson elegendő távolságot ahhoz, hogy az anyag forró legyen, de még közel sem elég forró ahhoz, hogy meggyújtson.

Korábban lángra kaptam a ruhákat, de soha nem szárítottam, még 100% pamut ruhákkal sem, bár a pamut általában könnyen meggyullad.

Amikor 5-10 másodpercig közel állok a tűzhöz, ha ezt a technikát használom, ruháim nedves helyei legalább melegek, néha forrók. Ha a ruhám teljesen beázott, akkor gyakran elég forróvá teszem őket, így látom, hogy a víz gyorsan gőzölög le a ruháimról. De még egy figyelmeztetés! Még akkor is, ha nem elég forró a ruhája ahhoz, hogy megégjen, mégis forró, párás ruhák árthatnak. Többször felmelegedtem egy nedves nadrágszárat vagy inget, amely nem volt lapos a bőrömön, és meglepetést okozott, amikor felálltam, és az anyag ismét nedvesen, de forrón nyomódott vissza a bőrömhöz.

Amikor ezt általában gyakran meg kell ismételnem. Vagy azért, mert nagyon nedves vagyok, és minden egyes hőhordás elég sokáig tart, hogy csak a víz egy töredékét tudja kijuttatni, vagy azért, mert a körülmények nedvesek, és folyamatosan vizesek, például gyenge esőben vagy hóban dolgozom.

Ez jól működik, de nem tudom eléggé hangsúlyozni, mennyire óvatosnak kell lenned. A gondatlanság sérüléshez vezet. Ha elég hideg van, hogy nehezen érezze a meleget, akkor nagy valószínűséggel károsítja magát túlmelegedéssel; kérjük, ne érezze magát túlzottan az érzés hiánya miatt, miután túlságosan ki volt téve a nedvesnek és a hidegnek! Ebben a helyzetben segítséget kell kapnia .

Ezt már többször megtettem, de itt van a legjobb anekdotám ...

Egyszer ezt tettem, miután teljesen víz alá merültem; vagy késő ősszel, vagy kora tél volt, és elég hideg volt ahhoz, hogy a víz egyes részein vékony jég legyen. Miután felszínre kerültem a víz felől, olyan gyorsan hűltem a szellőben, hogy nincs kétségem afelől, hogy hipotermikus lettem volna, ha nem az a tény, hogy idő előtt felkészültünk egy tűzzel a part közelében, kifejezetten melegítésre / szárításra . A tűz miatt csak annyira fáztam meg, hogy egy ideig megborzongtam, de egyébként jól voltam, és egy órán belül folytattam a normális tevékenységet. Amikor látom az embereket, hogy hideg időjárási tevékenységeket végeznek, ahol víz van (vagy véletlenül bekapcsolódhat) tűz készenléte nélkül, az megrándul. A tüzek fontos eszköz.

Testen kívüli

Most, ha a ruhád nincs a testeden, akkor is használhatod a tüzet. Ebben az esetben ne tegye őket olyan közel a tűzhöz, amennyire csak lehet, miközben még a testén vannak; mivel valószínűleg hosszabb ideig hagyja őket ott, távolabb lehetnek. Használjon tűzzel fűtött sziklákat is, hogy a ruhák elég melegek legyenek, hogy gyorsabban száradjanak. Vigyázzon azonban arra, hogy ne melegítse túlságosan a sziklákat. Ha a kőzet annyira felmelegedett, hogy egyáltalán nem érhetek hozzá anélkül, hogy megégetném magam, akkor nem fogok semmit gyúlékony melegíteni.

Összegzés

Röviden, és idézni Kevin megjegyzése: "(Óvatosan) egy tűz mellett"Ezt a kérdést és választ automatikusan lefordították angol nyelvről.Az eredeti tartalom elérhető a stackexchange oldalon, amelyet köszönünk az cc by-sa 3.0 licencért, amely alatt terjesztik.
Loading...