Kérdés:
Hogyan lehet megőrizni a mászási erőt egy maratonra való edzés közben
theJollySin
2013-03-07 04:25:44 UTC
view on stackexchange narkive permalink

A következő 6 hónapban az első maratonomra készülök. Ez azt jelenti, hogy hetente négyszer fogok futni, minden hétvégén legalább egy hosszú (10-20 mérföldes) futással.

Korábban már több félmaratont is futottam, de minden alkalommal sok veszítettem erőm és erőm mászni. Nem akarok hegymászóként újra a nulláról kezdeni. Keményen dolgoztam azért, hogy megszerezzem azt a kevés erőt, amellyel rendelkezem, és meg akarom tartani.

Azt képzelem, hogy az emberek válaszolni fognak:

  1. Csak másszon tovább.

Megpróbálom. De legutóbb lemaradtam, mert egyszerűen nem tudok keményen mászni egy olyan napon, amelyet 10 mérföldnél többet futottam. Az otthoni erősítő edzés lesz a kulcs? Mennyire kell keményen dolgoznom azért, hogy csak fenntartsam?

Még el tudna jutni a hegymászó tornaterembe egy heti kemény hegymászó alkalomra? Ez nagyban hozzájárulhat az erőnlét fenntartásához. Milyen otthoni erősítő edzésre gondolt? Ezenkívül mászol útvonalakat, vagy csak szikladarabot (azaz a kitartó hegymászás szempont-e számodra, vagy csak nyers erő?)
Nos, azt hiszem, legalább heti egy napon meg kell történnie a hegymászó edzőteremben. Még ha fáj is. És egyedüli "felszerelésem" van otthon, egy felhúzható rúd és néhány sziklagyűrű.
Kettő válaszokat:
Rory Alsop
2013-03-07 13:04:54 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Csak mászni - ez a helyes válasz, de be kell illesztenie az edzésre és a helyreállítási ütemtervre.

Végig másztam az edzéseket a különböző maratonokon. Megoldásom az volt, hogy heti egy mászást végzek az egyik kis és közepes futásom helyett.

Ha ez valóban hosszú futás után következett be, akkor inkább a szikladarabokra és a túlnyúlásokra (azaz a felsőtestre) összpontosíthatok, különben normális emelkedésre (a lábakra fókuszálva)

Jó szerencsét a maratonnal.

DavidR
2013-03-07 20:39:56 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ezt úgy fogalmazza meg, hogy "mennyire árt ez a mászásomnak"? Kíváncsi lennék, használhatná-e ezt a tényleges hegymászásból eredő időt arra, hogy inkább a tiszta hegymászás speciális erőedzéseire koncentrálhasson, és esetleg az egész folyamatból egy erősebb hegymászó jöjjön létre.

kivéve télen az utamászást, és tavasszal vegye fel újra. Ebben a "leállási időben" még mindig hetente egyszer sziklázok, és beépítek néhány mászási specifikus erőedzést. Nagyon sokat veszítek az állóképességemből, de némi erőt szerzek, és tavasszal általában kissé erősebb hegymászóként térek vissza. Ha tartod az erődet, az állóképesség körülbelül egy hónap múlva visszatér.

Ha már rendelkezel sziklagyűrűkkel és húzózsinórral, gondoltál-e a hivatalos sziklagyűrű-edzésterv elkészítésére: http://www.metoliusclimbing.com/training_giude_rock_ring.html? A Metolius közzétett egy 10 perces edzéstervet, amely magában foglalja az ujj erejét, a húzásokat, a zárakat, a lábemeléseket, az összes mászást. Mindezt lógó helyzetből kell elvégezni, így nem szabad megadóztatnia az alsó testét, és sok mászási sajátosságot építene. És mivel úgy tervezed, hogy nem mászol annyira, próbálhatsz megütni párszor, és még mindig több pihenőnapod van (legalábbis a felsőtested számára). Lehet, hogy a maraton után valóban erősebben tér vissza, és képes lesz kitartást edzeni az útvonalakon, a jobb erőn felül.

Úgy érzem magam, mint valami ilyesmi (10 perc) tiszta felsőtest-edzés hetente párszor sziklagyűrűkön), valamint egy heti tornaterem mászási alkalom integrálódna a maratoni edzésedbe. De menet közben hallgatnia kell a testére.Ezt a kérdést és választ automatikusan lefordították angol nyelvről.Az eredeti tartalom elérhető a stackexchange oldalon, amelyet köszönünk az cc by-sa 3.0 licencért, amely alatt terjesztik.
Loading...