Kérdés:
Megtisztul-e a napban lévő víz algáktól, gombáktól és baktériumoktól vagy szennyezik őket?
erik
2014-07-05 06:14:59 UTC
view on stackexchange narkive permalink

27 ° szélességben élünk, körülbelül 200 méterrel a tengerszint felett, és a talajon fekvő PET-palackokból iszunk vizet ( SODIS módszer). Kútból friss vízzel töltik meg, és újra és újra felhasználják őket. A vizet közvetlenül a palackokból isszuk (poharak, bögrék vagy csészék nélkül). Csak akkor töltjük fel őket a kút vízével, ha mindegyik üres - körülbelül hetente egyszer. Így a legöregebb víz egyhetes. De egy héten is ki van téve a napnak.

Egy látogató azt mondta nekünk, hogy ez rossz ötlet, mert a nap nem mozgó vízben lévő víz tele van algákkal, ahol baktériumok növekedhetnek. Azt mondta nekünk, hogy csak a nagyon zöld tavakra vagy tavakra kell gondolnunk, amelyek számunkra ésszerűek voltak.

Tehát igaz, hogy a napsugárzás nem elegendő az összes csíra elpusztításához, de ez fordítva van, és a nap még a baktériumok és gombák növekedését is segíti?

Látogatójának igaza és tévedése van. A napsugárzás hosszú időn át (mivel az UV gyenge) sok káros dolgot megölhet. Abban igaza van, hogy a meleg sok más szervezetet is növekedésre késztethet. De abban téved, hogy a legtöbb ilyen körülmények között növekvő algát ártalmatlan inni.
Nehéz megválaszolni a kérdésedet anélkül, hogy valamit megértenél arról, amit próbálsz. Túrázik a Himalájában? Kaliforniában, Baja faluban élsz, ahol az utcán szennyvíz folyik?
@BenCrowell: Hozzáadtam a tengerszint feletti magasságot, ha ez segít. Nem akarunk megbetegedni itt élve anélkül, hogy kapcsolatba kerülnénk az iható vízzel.
@Erik: A lényeg az, hogy nincs tudomásunk arról, hogy mi a vízforrása, valószínűleg szennyezett-e, és ha igen, akkor mivel. Ha néptelen háztáji területen túrázik, akkor a válasz valószínűleg az, hogy a vize eleve nem volt szennyezett, semmilyen módon nem kellett kezelni, és nem is fog javítani a távozásával a napon. A mikroorganizmusok nemcsak spontán módon, nem szennyezett vízben keletkeznek, és nem is mind ugyanúgy viselkednek.
@BenCrowell: Ok, néhány kérdéssel továbbfejlesztettem a kérdésemet. Remélem, ez segít abban, hogy a kérdésemre véglegesen és egyértelmûen válaszoljak. Vagy jobban kellene újra feltennem ezt a kérdést a biológiában.csomagcsere?
@Erik: rendben van, tehát kútvíz. Van valamilyen oka arra, hogy azt higgye, hogy a kút vize szennyezett, és kezelés nélkül nem iható?
@BenCrowell: A kérdésben leírtak szerint mindig ugyanazokat az üvegeket használjuk. És közvetlenül tőlük iszunk. Ez biztosan elég ahhoz, hogy szennyezzék őket (nyál). Ebben a meleg környezetben feltételezem, hogy a baktériumok száma gyorsan növekszik.
Egy válasz:
whatsisname
2014-07-05 09:15:45 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Feltételezem, hogy Ön a SODIS vízsterilizálási módszert alkalmazza.

A folyamat részleteinek összefoglalásaként, ezzel a módszerrel töltjük meg a műanyagot pop-palackok (PET), 3/4-es, meglehetősen tiszta vízzel felrázva rázzák fel őket, és hagyják, hogy 5 + órán át a ragyogó napon üljenek.

Ez a mechanizmus az UV sugárzás napfényben történő felhasználásával működik. Az UV maga robbantja fel a mikroorganizmusokat a vízben. A rázás feloldja az oxigént a vízben, amely ezután ózont, hidrogén-peroxidot és más szabad gyököket termel az UV-fényből. Ezek az oldott ózon különösen kellemetlenek a mikroorganizmusok számára, de gyorsan lebomlanak, és testünket nem zavarja a fennmaradó mennyiség.

A vízsterilizálás ezen módszere a palack helyes összetételétől, elegendő napfénytől és tiszta víztől függ. . Ha a víz zavaros és sok részecske van benne, akkor ez megakadályozza az UV-sugárzás varázsát.

Ami az állóvizet a mikroorganizmusok táptalaja jelenti, el kell hagynia a hosszú ideig lezárt palackok hatást gyakorolnak, nem pedig a 6–2 napos időkeret, amelyet ez a sterilizálási eljárás megkövetel.

Végül a mikroorganizmusok ugyanolyan gyorsan növekedhetnek és szaporodhatnak a gyorsan mozgó vízben, mint egy álló tóban. A patakokból származó víz visszaszerzése azért indokolt, mert általában a dühöngő folyóvizeket eső útján juttatták a folyóba, mint egy tóhoz, ahol a víz évek óta tartózkodhatott a tóban. A víz mozgása nem sok különbséget jelent. A tóból a lótelepeken keresztül kifolyó folyó a Giardia táptalaja lesz, tekintet nélkül a sebességére és az eredetére, amely sokkal kockázatosabb lenne, mint a távoli hegyvidéki pusztai tükör nyugodt tóból, amelyet lassan gleccserek táplálnak.

@erik: Ha az UV sugárzás sterilizálja a vizet, mitől lesz zöld és csúnya?
Az @whatsisname SODIS csökkenti a baktériumokat, a vírusokat és a protozoákat, de az algák virágozhatnak. "A SODIS-módszert a vízben lévő baktériumok elpusztítására használják. Amíg az üveg napfénynek van kitéve, a környezetben természetesen előforduló egyéb, ártalmatlan baktériumok és szervezetek növekedhetnek, például algák vagy természetesen előforduló coliform baktériumok. Ezek azonban szervezetek nem jelentenek veszélyt az emberi egészségre. " http://www.sodis.ch/methode/faqs/index_EN


Ezt a kérdést és választ automatikusan lefordították angol nyelvről.Az eredeti tartalom elérhető a stackexchange oldalon, amelyet köszönünk az cc by-sa 3.0 licencért, amely alatt terjesztik.
Loading...