Kérdés:
Mi a különbség egy 2, 3, 4 és 5 évszakos sátor között?
gerrit
2012-08-09 15:06:48 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Új túra sátrat keresek, jó minőségű, pl. Hilleberg, Fjällräven, Vaude stb. A Vaude kategóriában a sátrakat 2, 3, 4 vagy 5 évszakba sorolják. Mi a különbség a 4 és 5 évszakos sátor között? Tudok 4 évszakot (bár a számiknak 8 évszakuk van), és mindegyikben egy szarkvidéki hegyi éghajlaton (Fennoszkandinávia északi részén) táboroztam a Wechsel Rafter sátrammal, amely most kezd szivárogni a víz után. 6 év.

Mennyire fontos egy sátor "szezonalitása"? Megértésem szerint egy sátor véd a széltől és a csapadéktól, amely bármely évszakban előfordul; hálózsák véd a hideg ellen. Akkor miért rendezik a sátrakat évszakok szerint? Mi van egy 5 évszakos sátorban, ami nincs a 4 évszakos sátorban, ez miben különbözik a 3 évszakos sátortól stb.? És mi az 5. évad?

Kettő válaszokat:
berry120
2012-08-09 16:54:31 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Nem láttam ilyeneket, de a gyors Google valóban úgy tűnik, hogy felhoz néhányat!

Gyors pillantás alapján, bár ez nem mérvadó válasz, úgy tűnik, hogy 5 Az évszakos sátrakat kifejezetten az arktisz-szerű éghajlatok keménységére tervezték, nem pedig egy négy évszakos sátrat, amelyet inkább az átlagos téli időszakra terveztek nem sarkvidéki körülmények között. Gondolom, ebben az értelemben az 5. évad lenne a "zord" tél, és ezért az 5. évszak sátrai (gondolom) erősebb szelet és havazást tudnak állni.

Azonban a sátor évszakai általában fontos lehet. Nem, közvetlenül nem véd meg a hidegtől, de a körülményektől függően egy sátornak képesnek kell lennie ellenállni a szélnek, az esőnek, a hónak, a jégnek, a jégesőnek, stb.

Általános útmutató:

  • A 2 évszakos sátrat valószínűleg csak az év napsütöttebb részein, viszonylag jó idő esetén táborozásra tervezik. Enyhe esővel és széllel megbirkózik, de bármi nagyon nehéz túlterjesztheti a kialakítását. Lehet, hogy állandó szellőzőnyílásokkal rendelkezik, amelyeket nem tud bezárni, hogy hűvös maradjon, amelyek engedik a szélt, de megakadályozzák az enyhe esőt.

  • A 3 évszakos sátor képes lesz ellenállni hevesebb eső és szél, és ezért gyakran vannak szellőzőfedelek, de sokszor le tudja zárni őket egy 3 évszakos sátorban, hogy megakadályozza a heves esőzést és a szélvezetést. Valószínűleg több / erősebb sráckötél is lesz, és az anyag is erősebb lehet.

  • Négy évszakos sátrat terveznek téli / havas éghajlaton történő használatra - így a fentiek mellett a sátornál vezetett hó, az erős állandó szél stb. ne legyen jellemző - különben még zárva is finom hó fújhat a sátorba. Ezt gyakran a belső sátor tetején lévő panelre cserélik, amely kinyitható, hogy melegebb éghajlaton némi szellőzést biztosítson; de a sátor fő célja, hogy védelmet nyújtson a zord elemektől, nem pedig a melegebb éghajlat jellemzőit nyújtja.

Az általános logika alapján láthatja, miért várnék egy 5 évad sátor, hogy meghosszabbítsa a 4. helyet. Általánosságban elmondható, hogy míg a magasabb szezonban a sátrak tartósabbak, drágábbak és gyakran nehezebbek is - tehát ez nem állandó előny. A 4 évszakos sátor napos éghajlaton valószínűleg meglehetősen kényelmetlen lenne szellőzés nélkül is!

A jelenlegi / előző sátrammal, amikor nagyon meleg és száraz vagyok, csak a belső sátrat tettem fel
Kissé nem értek egyet a 4 évszakos sátrak és a szellőzőcsappantások tekintetében. A légynek nem lesz szárnya, de a belső sátorban általában a mennyezeten van egy panel, amely kinyitható, hogy meleg hőmérsékletű területeken kiengedje a nedvességet.
@furtive Jó észrevételt teszel, úgy szerkesztettem, hogy belefoglalja a véleményedet. A fő dolog, amit megpróbáltam átadni, hogy bár négy évszakos sátornak lehetnek ilyen tulajdonságai, inkább csak utólagos gondolkodást jelentenek, és egyértelmű, hogy a sátor fő kialakítása a zord, havas éghajlat elleni védelemre szolgál.
David Phillips
2015-11-14 14:00:34 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Négy évszakos sátornak jónak kell lennie 4 évszakra. A téli sátrak télre jók. Nem hiszem, hogy egy téli sátrat pontosan 4 évszakos sátornak lehetne nevezni, mert nem az. Nem szakértői elemzés, csak a józan ész.

A jó 4 évszakos sátorból az áll, hogy ellenáll a hidegnek és a melegnek. Hatalmas hálós panelek a belső sátorban, amikor meleg van, és szilárd panelekkel teljesen eltakarják őket, ha rendkívül hideg van. Belsejében lélegző szövet.

Teljesen elzárva a külső sátor vízálló anyagával. Jó szellőzőrendszer a sátor külső szerkezetéhez. Erős oszlopok és pasas vonalak. A szellőzés fontosabb, ha kint hideg van. Feltétlenül feltétlenül jó szellőzés szükséges, különben eső vagy havazás lesz a sátor belsejében. Egyéb speciális ruházatra és ágyneműre van szükség, hacsak nincs fűtőberendezése, amelyhez természetesen még mindig speciális ruházatra van szükség a kimenéshez, vagy amikor a fűtés elromlik.

A legtöbb 4 évszakos sátor két sátor egyben, amelyeket szükség esetén külön is fel lehet állítani. Szükség lehet néhány kiegészítő tartozékra egyeseknél.

Mivel ez a világ legjobb sátora, rendkívül nehéz, ezért használhatatlanná teszi azokat az embereket, akik nem tudják kezelni a tábor helyszínére való szállítását. Ebben az esetben kompromisszumokat kell kötni, és az embereknek sokféle és méretű különféle sátorra lesz szükségük. Ezért készítenek 3 évszakos sátrat és ilyeneket. Van néhány könnyű, 4 évszakos sátor is, de ezek nem ultrakönnyűek. Kivéve, ha természetesen nagyon kicsi sátrat kap.

Egy három évszakos sátornak lélegző anyagai vannak, de a hálós panelek paneljeinek hidegnek záródniuk kell. A külső esőrepülés esőt fog ejteni, de nem fedi le teljesen a sátrat. Mint azt, amelyet több éve használok. http://www.coleman.com/product/9820-615#.VkXE3fmrSUk

A négy évszakos sátor valami ilyesmi lenne. http: / /us.hilleberg.com/EN/products/black-label/staika/staika.php

Ha valóban szüksége van egy négy évszakos sátorra, ez élet vagy halál kérdése lehet, így ne kavarjon. Ellenkező esetben egy 14 dolláros sátor jól jöhet.

Az összes 4 évszakos sátor, amelyet néztem, valóban téli sátor. 20-60% -kal nehezebbek és olyan funkciókat kínálnak, amelyekre csak alpesi és téli körülmények között lenne szükség. A 4 évszakos sátrak csak a téli táborozáshoz nyújtanak jó értéket.


Ezt a kérdést és választ automatikusan lefordították angol nyelvről.Az eredeti tartalom elérhető a stackexchange oldalon, amelyet köszönünk az cc by-sa 3.0 licencért, amely alatt terjesztik.
Loading...