Kérdés:
A napfénynek és az UV-sugárzásnak az északi-sarkvidéken vagy az antarktiszon való kitettsége valaha megváltoztatta-e a szeme színét?
uhoh
2018-08-25 14:32:06 UTC
view on stackexchange narkive permalink

A Biology SE-ben éppen azt kérdeztem, hogy vezethet-e a sarkvidéki UV-felesleg az emberi szem színének megváltozásához? Ha igen, mi a mechanizmus?, de az ott szereplő megjegyzések megkérdőjelezték az időjárás északi sarkvidéki túrázójának, Robert Swannak a szeme valóban megváltoztatta a színét az UV-fény hatásának köszönhetően. a havas területeken általában valamilyen szemvédelmet alkalmaztak, ha nem UV-sugárzásra, legalábbis a visszavert napfény fényerejének csökkentésére.

Itt szeretnék még egyszer ellenőrizni; valójában ez történik? Változott-e valakinek a szemének színe a túlzott UV-fény hatásának a napfényben, főleg a pólusokon lévő ózonlyukak miatt? nagyszerű lenne!

Eredeti forrás: Expedition Antarctica: Egy apa és fia útja a bolygó megmentéséért.

hikers Barney and Robert Swan, Antarctica

fent: "Ezen a télen Barney és Robert Swan lett az első olyan felfedező, aki valaha csak a megújuló energiákból élve utazott a Déli-sarkra." Robert (az idősebb) a jobb oldalon van. innen. Hitel: SHELL-Technikai Partnerek

Egy válasz:
Sue Saddest Farewell TGO GL
2018-08-27 05:23:59 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ez valóban megtörtént Robert Swannel, aki a történelem első embere, aki mind a déli, mind az északi lengyelhez sétált. A szeme sötétkékből világoskékbe váltott a Déli-sarkra tett útján, amely 1985 novemberében kezdődött és 1986 januárjában ért véget a sarkon. (Az északi sarkra tett útja 1989-ben volt.)

Vannak nagyon hiteles források, de a legjobb Mr. Swan maga! E két utazás után egy 2041 Foundation nevű nonprofit szervezetet alapított, amelynek küldetése az emberek ösztönzése arra, hogy törődjenek az Antarktisz megőrzésével. (A szervezet továbbra is az Antarktiszra viszi az embereket, ha utazást szeretne foglalni!)

Robert szenvedélyes környezetvédelmi szószóló, idejének nagy részét motivációs előadóként és oktatóként tölti. A 2041-es weboldal életrajzi oldalán szereplő TED-videón részletesen leírja útjait, és képeket is mutat. Maga a videó is megtalálható itt. Ez 16 lenyűgöző perc!

A 4. perc körül kezdődik az út leírása, amely miatt a szeme színt váltott. Megemlíti, hogy sok testrésze megfagy, beleértve a szemét is. Folytatja:

Valami történt velem azon a 70 napos utazáson 1986-ban, ami idehozott, és ez fáj.

A szemem megváltoztatta a színét. 70 nap alatt a károsodás következtében az arcunk felhólyagosodott, a bőr kiszakadt, és azon tűnődtünk, miért. Amikor hazaértünk, a NASA közölte velünk, hogy az ózonban egy lyukat fedeztek fel a Déli-sark felett, és alatta jártunk, ugyanabban az évben, amikor felfedezték.

Ultraibolya lesugárzik, megüti a szemet, visszapattan, kisüti a szemet, letépi az arcunkat. Ez egy kis sokk volt, és gondolkodásra késztetett.

Távolabb ezen az oldalon egy másik beszélgetésének videója látható. Nem néztem meg, de nem lennék meglepve, ha ugyanolyan információt adna.

A NASA közzétette vezető tudós irodájának jelentését Robert Swan, Vezetés az élen címmel. Tartalmazza Robert egyik órás videó-bemutatóját.

Ebből a jelentésből:

Robert Swan, az OBE a világ első embere, aki mind az északi, mind a déli sarkig jár. Elnyerte helyét a történelem legnagyobb felfedezői mellett azzal, hogy ezt a bravúrt 33 éves korára teljesítette. 900 mérföldes útja a déli pólusig, „Scott nyomában”, a földön valaha végzett leghosszabb segély nélküli séta.

Swan antarktiszi expedíciói során csapata túlélte a halálközeli találkozásokat, mivel az óceáni jég idő előtt megolvadt a klímaváltozás következtében. A szeme is tartósan megváltoztatta a színét az ózonréteg lyukának hosszan tartó UV-expozíciója miatt.

Úgy tűnik, hogy sok hír és más folyóirat idézte ezt jelentést, vagy idézett valakit, aki idézte ezt a jelentést.

A Shell Corporation, amely Robertdel együttműködik abban az erőfeszítésben, hogy a jövőben fenntartható energiaforrásokat hasznosítson, interjút készített vele a második déli-sarki útja előkészítéseként 2017-ben a "fehérítő" szót használták a történtek leírására. A A sarki kaland működtetése című cikk visszatekint a korábbi útjaira, mind a déli, mind az északi sarkra.

1985-ben a déli sarkig tett útja fehérítette szemét, és megégette az arcát a kontinens fölötti ózonrétegben lévő lyuk miatt.

Nem találtam semmit más olyan konkrét emberekről, akik tapasztalták ezt a jelenséget, bár az ózonréteg lyukai által okozott károk folyamatos kutatása bebizonyítja, hogy a szem egészségének és vizuális képességének jelentős kárai vannak, és vannak utalások a sugárzás a pigmentet befolyásoló ózonhiánytól. Az ózonfogyás a szembetegségekről és a károsodásokról szóló számos jelentés egyike. Ez és más cikkek egyértelműen azt mutatják, hogy az ózonréteg kimerülésének növekedésével nő a szem körüli bőr szürkehályogja, vaksága és rákos megbetegedései, valamint maga a szem. Sérül a szaruhártya, a lencse és a retina is.

Ez kiváló! Köszönöm, hogy belemélyedt. Igen, a fehérítésnek van értelme. Míg a bőr sötétebbé válhat a pigmentképződés miatt, az UV károsíthatja a szem állandó pigmentációjának molekuláit, és fehérítést eredményezhet, kicsit olyan, mint egy régi pepsi a Napban maradhat, ahol a vörös rész eltűnik, a kék pedig megmarad.
Fontolja meg ennek a linknek a hozzáadását? https://edition.cnn.com/2015/03/04/tech/mci-brown-eyes-blue/ amely további hitelességet ad a fehérítésnek
Szia uhoh! Ezt azért írtam át, mert találtam magának az embernek a videó- ​​és nyomtatott adatait! Körülbelül annyira inspiráló, amilyen gyorsan csak lehet! Itt minden embernek, akit érdekel az utazás minden lehetséges állapotban, el kell olvasnia! A természetvédőknek el kell olvasniuk! Köszönöm a linket! Nem vettem fel, mert bár hitelességet ad a fehérítésnek, az orvosi közösség nem bízik teljes mértékben az eljárásban, és csak 37 embernél végezték el. Kérjük, bátran szerkessze be, ha nem ért egyet vele! Köszönöm ezt a fantasztikus kérdést !!


Ezt a kérdést és választ automatikusan lefordították angol nyelvről.Az eredeti tartalom elérhető a stackexchange oldalon, amelyet köszönünk az cc by-sa 4.0 licencért, amely alatt terjesztik.
Loading...